Connect with us

Hvad leder du efter?

MentaltMentalt

Bipolar

Guide: Lev længere med bipolar lidelse

Som bipolar er det muligt at få flere klip på Det Store Klippekort. For vi ved det godt: at have en psykisk sygdom forkorter i gennemsnit livet markant. Ofte med flere tabte leveår. Men der er flere ting, man selv kan gøre, hvis man som bipolar gerne vil have et par ekstra ture i karussellen.

Hvis man har kastet dartpilen og ramt en ”heldig” psykisk sygdom, kan man leve 7 år længere end dem, der ramte en af de uheldige diagnoser.  Tallene taler deres egen dystre virkelighed: det er livsfarligt at være psykisk syg.

Heldigvis er der en masse, man selv kan gøre, når man har overskud til det. Alt skal tages i små skridt, så man får succesoplevelser. Og man skal ikke sammenligne sig selv med hverken andre end sig selv.

Guide: Sådan lever du længere med bipolar

  1. Prøv at finde ud af, hvad der presser og stresser dig. Og tænk over eller tal med andre om, hvordan du kan undgå at ende der igen. Stress kan nemlig være med til at udløse nye episoder.
  2. Planlæg din dag efter dit energiniveau. Start med at lave de opgaver, du har nemmest ved at lave. Ros dig selv.
  3. Lær din sygdom at kende, så du kan se de tidlige tegn på en ny episode og ved, hvad der virker for dig.
  4. Hold fast i den behandling, du har aftalt med din læge, psykiater eller anden behandler. Det mindsker risikoen for tilbagefald.
  5. Pas på dig selv. Sørg for at få god og regelmæssig søvn. Spis sundt. Dyrk motion og andre aktiviteter, som interesserer dig. Undgå alkohol

Guiden er ment som en inspiration og ikke en tjekliste, man skal gå igennem. Og så kan den såmænd også bruges af alle, der ikke er bipolare.

1 Comment

1 Comments

  1. A WordPress Commenter

    8. marts 2023 at 11:33

    Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *