Connect with us

Hvad leder du efter?

MentaltMentalt

Angst

VR-behandling lover godt for patienter med skizofreni

Et nyt forskningsprojekt undersøger, om VR kan afhjælpe mennesker med skizofreni og psykoser. En af forsøgspersonerne er Tanja Enevoldsen, der har skizofreni. Inden forskningsprojektet sad Tanja Enevoldsen ensom og med skræmmende hallucinationer derhjemme. Det gør hun ikke mere.

På et kontor på Psykiatrisk Center København har Psykolog og forskningsleder Louise Glenthøj løftet blikket fra de traditionelle behandlingsmetoder med psykofarmaka og samtaleterapi, og sammensat en VR, virtual reality, behandling.

– Man kan godt sige, sat lidt på spidsen, at det kan blive en landvinding indenfor psykiatrien. Vi kan tilbyde en helt ny terapiform, som er et reelt alternativ til den medicinske behandling, man plejer at få i psykiatrien, siger Louise Glenthøj.

VR er et sæt tætsluttende briller, man sætter på hovedet. Inde i brillerne er der digitale skærme, som kan vise forskellige scenarier. Forskningsprojektet, der hedder Face Your Fears, udsætter folk med både skizofreni og psykoselidelser for deres værste frygt via VR.

For Tanja Enevoldsen har det fx været at gå i supermarkedet og tage bussen. Ting, hun i dag kan gøre både virtuelt og i den virkelige verden.

VR-briller blev Tanjas redning

Isolation, hallucinationer med uhyggelige og skræmmende figurer, der rakte deres lange, krogede fingre ud efter hende og social angst var hverdagen for 33-årige Tanja Enevoldsen, da hun fik diagnosen paranoid skizofreni.

– Det har været meget ensomt. For der var mange ting, som jeg gerne ville deltage i, men som jeg lod være med, siger Tanja Enevoldsen.

Sygdommen gjorde, at hun meldte fra til fødselsdage og højtider hos venner og familie, og at dagene blev brugt alene derhjemme med at se de samme serier igen og igen. Tanjas hjem var blevet et fængsel, hun ikke komme ud af, og nøglen til at komme ud af den mentale indespærring viste sig at være en helt ny form for behandling.

Der er pt. 256 patienter tilknyttet det virtuelle forskningsprojekt, der stadig er i gang. Den videnskabelige konklusion er altså ikke klar endnu, men Louise Glenthøj håber, behandlingsmetoden kan hjælpe flere patienter:

Det kan både være meget relevant for mennesker med autisme og spiseforstyrrelser, men også for mennesker med depression eller personlighedsforstyrrelser, slutter Louise Glenthøj. 

Læs videre

VR som behandlingsmetode i forhold til angst er dokumenteret videnskabeligt flere steder, ligesom et grundig gennemgået såkaldt review af tidligere forsøg, hvor forfatterne gennemgik 1180 videnskabelige artikler om emnet. Her konkluderer forskerne, at VR er sikker og effektiv at bruge som behandlingsmetode.

Louise Glenthøj har også arbejdet med at udvikle en måde at måle kognitive funktioner ved hjælp af VR. Resultaterne er publiceret i det anerkendte tidsskrift Journal of Psychiatric Research

Kommentar

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *