Selvom Æslet fra Peter Plys kan synes en anelse trist. At Cruella De Ville virker temmelig kølig, kynisk og uempatisk. Selvom Fedtmule måske nok er konstant lalleglad. Og at havheksen Ursula er ondere end de fleste. Så er der ikke en eneste Disney-figur, der har haft en psykiatrisk diagnose i selskabets 100 års historie. Det er der en helt indlysende grund til, forklarer en dansk tidligere Disney-tegner:
– Disney er en familieejet, stor, konservativ og, i amerikansk forstand, gammel virksomhed. De passer utrolig godt på Disney-koncernens ry og omdømme, og vil hellere være sidst, men sikre, fremfor først og moderne. Det er en utrolig gammeldags virksomhed med slagside til det konservative, også rent politisk, siger danske Jørgen Klubien.
Han har tegnet for Disney, Pixar og Tim Burton i 40 år, og kender den amerikanske animationsverden som sin egen bukselomme. Og så kender vi ham også herhjemme som forsanger i 80’er-bandet Danseorkestret.
Det hedder klassikere af en grund
Disney-koncernen åbnede for tegnestuerne i 1923, da Walt Disney satte blyanten mod papiret i koncernens tegneværksteder i Californien. Lige siden er det væltet ud med klassikere som Snehvide og de syv små dværge, Lady og Vagabonden, Junglebogen, Mulan og Den Lille Havfrue.
– Dét, Disney er kendt for, er at lave solid, god underholdning, der har potentiale til at blive klassikere. Ikke vovede små tegnefilm for de få. Bagsiden ved det er, at de er meget konservative, gammeldags og langt fra moderne. For de vil være sikre på, at ingen skyder dem noget i skoene. Se bare, hvor sene de var om at få en LGBTQ-person med. Det er det samme med psykiatri. De venter, til tiden er moden, ja nogen vil måske endda sige overmoden, vurderer Jørgen Klubien.
Dét laver Disney om på nu, hvor den første karakter med en udtalt psykiatrisk diagnose rammer en skærm nær dig. Det er endda en meget kendt og allerede højt elsket karakter, der er tale om. I den kommende Mulan-film bliver det nemlig klart for publikum, at Mulan bakser med ADHD. Noget, der ifølge pressematerialet giver hende både super-ideer, men også gør hende til noget af et kaotisk rodehoved.
– Det er vigtigt, at både børn og voksne kan se sig selv. Personer med psykisk sygdom ser meget sjældent sig selv repræsenteret , forskelligartethed i samfundet, siger psykolog Lone Frølund.
Karakterer med psykiatriske diagnoser i film, bøger og tv:
Christel Wiinblad: Min lillebror
Delphine de Vigan: Alt må vige for natten
Tv-serie: Homeland
Simone de Beauvoir: En velopdragen ung piges erindringer
Film: Science of Sleep
Film: Blue Jasmine
Fan
11. februar 2020 at 2:29
Nice
Koko
28. februar 2020 at 16:13
Hello